Monday, May 30, 2011

Akhirnya


Alhamdulilah , akhirnya dapat jugak aku makan kuih kaswi , tak sangka bapak aku cari seluruh taman semata mata nak bagi anak lelaki kesayangan die nie makan kuih tu , terima kasih banyak banyak to my papa ..Hurmm setelah berminggu-minggu aku cari kuih nie , tapi tak jumpa jumpa akhirnya jumpa jugak dekat gerai mak cik juling , thankz tu mak cik juling kerana menjual kuih kaswi nie , hahahha 

Aku memang dah lame aim jew kuih nie , kalau korang nak tahu dulu aku selalu cakap nama kuih nie "kuih kentut" hahah sampai bergaduh gaduh dengan mak aku , and then baru aku tahu , nama sebenar kuih nie , hahahha itu pon aku search sendiri , malas nak tanya mak aku karang gelak besar die , hahah bodoh sungguh aku nie , nama kuih pon aku tak tahu , tapi tahu makan , adoyaiiii , kahkahakah 

Apa-apa pon sekali lagi aku nak ucapkan terima kasih dekat bapak aku and makcik juling kerana menjual dekat gerai mak cik , you kuih so awesome mak cik ! hahahahh ... nak tahu tak cara -cara membuat kuih nie , hahaha disebabkan mood aku baik arini aku tunjukkan :

Bahan A 
450 ml air 
350 gram gula melaka
240 gram gula pasir 
*satukan bahan tersebut masak sehingga gula larut, then sejukkan sebentar*

Bahan B
190 gram tepung 
120 tepung kanji 
60 gram tepung beras
900 ml air
1 sudu makan air kapur 
2 sudu makan air abucang *search kat internet*
2 sudu makan pewarna coklat

Cara Membuat 
Satu kan kesemua bahan A dan bahan B lalu ditapis , kukus hingga masak , jika anda menggunakan acuan kecil masa mengukus kirakira 15-20 minit .manakala acuan besar kirakira 30-40 minit , setelah siap dikukuskan , hidangkan bersama kelapa putih parut yang dikukus terlebih dahulu dah bubuh sedikit garam . 
So Selamat mencuba .

NOTE : Sejak bila blog aku jadi blog masakan nie , hahahah nie mesti angkara Mat Gebu

2 comments:

wida said...

amboi..mengidam kalah ibu menagandung yer

Ezad Izzuddin said...

Kak Wida : hahahhah , well you know me