Saturday, June 4, 2011

Dragon Fruits

Dicuri Dari Mr Google

DRAGON FRUITS
Assalamualaikum kepada semua pembaca blog ini ,
Woahh mengikut kajian Antarabangsa , terdapat banyak  zat-zat and vitamin dalam buah buahan seperti orange , apple dan Dragon Fruit ( buah naga ) , so korang mesti dah tahu kan post aku kali ini ape , huhuhu ..

Perghh mantap ! aku baru jew abis makan buah naga atau nama saintifik die dragon fruit , tak terkata doe begitu nikmat dan lazatnya aku makan , bhahahah kau ade ? xde kan , ape lagi cepat cepatlah beli , owhh yeah di sini aku ingin menyatakan serba sedikit mengenai Buah Naga 

WIKIPEDIA
Buah Naga adalah buah daripada sejenis pokok kaktus. Ia ditanam secara komersial di Vietnam dan Australia, walaupun ia berasal dari Amerika Selatan. Buah naga yang matang adalah seberat lebih kurang 400 gram tetapi ada juga yang membesar sehingga lebih satu kilogram!
Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Tekstur isinya adalah seperti isi tembikai, manakala rasanya pula adalah seperti buah kiwi. Ciri-ciri unik inilah yang menjadikan buah naga amat sesuai dijadikan ramuan dalam salad buah-buahan.

ZAT MAKANAN
Zat makanan lain yang terkandung di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi. Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi. Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.
Industri buah-buahan di luar negara menggunakan buah naga dalam pembuatan wain. Selain buah, bunga dan batang buah naga daripada spesies Selenicereus grandiflorus khususnya, digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan yang memberikan kesan baik pada salur darah koronari dan menggalakkan peredaran darah yang baik di dalam tubuh.

So aku dah bagi serba sedikit mengenai Buah Naga ( Dragon Fruit ) harap korang paham , so sampai disini jelah entri aku untuk kali ini , kalau rajin jangan lupa komen post ini , terima kasih 

2 comments:

Anonymous said...

Wei izzat mcmne kau buat blog ehh ? smart doe blog kau :)

HAZIQ :)

Ezad Izzuddin said...

Eleh aku buat biase jew lah :)