Tuesday, July 30, 2013

Keep Rolling and Rolling Life Must Go On



Assalamualaikum ,

Yaaaaa akhirnya update juga blog aku ini setelah berbulan-bulan meninggalkan begitu saja , Well sejak akhir-akhir ni banyak benda berlaku dalam kehidupan aku . Since aku dah masuk Form 6 balik , semuannya berjalan dengan lancar . Mesti ramai tertanya-tanya kan kenapa aku berhenti dari KPTM Bangi ? haaaaaaa perlu ke aku bagitahu kat sini ? hmmmmm maybe belum masanya lagi kot aku nak bagitahu korang , heheheheheh tunggu next post nanti yerr , hahahahahah *Kalau aku ingat lagi lah*

And yes aku dah masuk FORM 6 balik . Alhamdulillah , aku rasa keputusan saat-saat akhir ni memang yang terbaik untuk aku . Environment form 6 ? Well much better . semua cikgu-cikgu memang focus 100% kat setiap student . And memang tak dinafikan form 6 cara belajar dia memang totally different than form 5 last year . Laju and padat , sapa cepat tangkap dia lah yang terbaik . hahahaha and i will take my time to adapt this situation . Not to take a long time just a few week more . hehehehehe

Well actually ramai yang bangkang dengan keputusan aku ini . macam-macam and bertubi-tubi soalan yang mereka bagi kat aku . kenapa masuk form 6 ? kenapa tak teruskan KPTM ? Result okay tapi masuk form 6 je ? Yeah i know this question was sucks for me , because it was keep repeat and repeat in my mind . Aku just cakap , ini takdir aku , and aku tahu allah dah tentukan rezeki aku kat form 6 . Sometimes what we need is not a push but rather a pull to keep going . 

Ohh yaaa form 6 nanti aku ambik 5 principle which is Pengajian am and Muet was compulsory and another 3 Pengajian Perniagaan , Bahasa Melayu and Sejarah . What sejarah ? hahahhah dont be shocked because Sejarah in STPM is better than form 5 last year .Seriously !  That's why i decide to take sejarah for my STPM . hahahahaha yeah i know , risk is high right ? insyallah i will do my best for my first semester exam this upcoming november . Pray for me guys .

Friends ? Alhamdulillah , i got a lot of new friends when i go for form 6 . i though 90% my new friend came from another school which is from Jalan bukit secondary school . Yeah . zie , sheeka , hafiz , rapi , hasman , hawa , afnan and others was my gila-gila and sweet and sour friend . hahahahah actually i'm not expect that i knew each other too fast , well i though when i was taking form 6 , first thing that cross in my mind was "Forever alone" hahahaha but its not true at all , after 3 day of orientation we start to knew each other and since that day , we had close like range of 3 or 4 years already know in fact it just take 3 day only . hahahhaahh Choppp ! wait a minute apa pasal tetiba aku speaking ni ? tadi sikit punya baik aku cakap melayu . hahahhaha . aku rasa sampai sini jelah kot entri aku untuk harini . ada masa aku tulis lagi ehhh ..

Thursday, April 11, 2013

Dapat Tawaran KPTM Bangi



Alhamdulillah , Akhirnya course yang aku apply kat portal KPTM haritu berjaya ditawarkan kepada aku . Mula-mula aku macam tak percaya yang aku dapat KPTM Bangi Course Diploma Perakaunan AA101 . Siap aku refresh page banyak-banyak kali . Hahahaha at last still keluar benda yang sama macam dalam gambar diatas tu . Wahhhhhh Alhamdulillah .

Sebenarnya masa aku isi KPTM tu , aku ada lah minta Human Resource dengan Tesl kat KPTM KL , tup tup bila keluar result , Aku dapat Diploma Perakaunan kat KPTM Bangi . Mungkin masa aku isi application KPTM tu aku letak pilihan pertama aku Akaun . Tu yang terus dapat tu . Well orang pertama yang tahu aku dapat KPTM ni mesti lah Zairien , hahahah kawan sekolah menengah aku dulu . hahahaha sebenarnya dia pon dapat KPTM juga tapi dia dapat kat cawangan Kota Bharu then course yang dia dapat Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak . hahahhaah tapi dia taknak pergi sebab jauh katanya .

Okay berbalik kepada cerita aku tadi . KPTM ini bukanlah benda asing pada aku , sebab cousin aku pon ada yang belajar kat KPTM ni , cuma dia belajar kat KPTM Kuantan course Bussiness Management . Lagipon ada certain part bab bab bussiness ada sangkut paut juga dengan Akaun , so aku tak lah risau sangat sebab dia boleh tolong aku . Well for your information Sem 1 dia dekan okay . hahahahah So ini serba sedikit subjek yang aku akan belajar masa ambik akaun nanti


Aku harap aku boleh carry semua subjek ini . Aminn . Tapi sebelum tu , aku harap juga UPU aku dapat , semua orang ingin masuk Universiti kan termasuk juga aku . Dapat merasa pon dah kira cukup lah , hehehehe apa-apa pon Doa kan aku supaya dapat buat keputusan yang terbaik okay .

Tuesday, April 2, 2013

Review Filem G.I Joe : Retaliation

Assalamualaikum ,

Okay harini aku nak buat review tentang Filem GI.JOE - Retaliation . Sebenarnya cerita ni adalah kesinambungan dari G.I JOE : The Rise Of Cobra yang telah pon menemui penonton pada tahun 2009 5 tahun yang lalu . Filem G.I JOE kali ini padat dengan penuh aksi lasak dan babak pertarungan


Review Jalan Cerita
Pasukan tentara G.I JOE yang berkhidmat untuk menghapuskan musuk kerajaan AS ini bukan saja menentang kumpulan penjahat , cobra malah mereka juga bertindak melenyapkan segala penjenayah yang mengancam keamanan negara . Kumpulan ini diketuai oleh Duke dan dianggotai oleh Roadblock , Miss Jaye , Flint dan beberapa orang lagi .

Dalam masa yang sama meskipon komander cobra sudah ditangkap dan diletakkan di penjara bawah tanah yang dikawal rapi , anak buah nya sentiasa mencari jalan untuk membebaskannya bagi menjayakan rancangan memusnahkan bumi . Storm Shadow muncul untuk menyelamatkan komander berkenaan namun tidak sedar dirinya hanya dijadikan alat bagi menjayakan misi jahat kumpulan cobra.

Zartan yang menyamar sebagai presiden dalam diam turut merancang menghapuskan pasukan G.I JOE kerana bagi kumpulan cobra , kumpulan ini menjadi ancaman utama kepada mereka . Namun 3 daripada ahli G.I JOE terselamat dalam serangan daripada kumpulan cobra . Lalu mereka bersatu dengan jeneral colton bagi menyekat rancangan jahat pasukan lawan . Adakah mereka berjaya ? Semuanya anda kena tonton sendiri filem hebat pada abad ini .



Nak lagi ? hahhahaha pergi lah tengok sendiri kat wayang , i bet you must enjoy watching this action movie . Ada certain part yang berjaya menghiburkan penonton , Movie ni memang banyak action dan aksi lasak so kepada kaum kaum adam tu memang confirm enjoy lah , tapi bagi kaum hawa tu , mungkin boleh layan juga cerita ni . asalkan jangan tidur dalam panggung sudah . Sebelum terlupa kalau korang nak lebih puas lagi , tonton filem ni dalam aksi 3D . Korang akan rasa peluru tu betul betul pergi ke arah korang dan babak babak aksi dalam ni memang timbul dalam screen wayang tu . Kalau kat Midvalley tak mahal hanya RM 20 je . So overall aku boleh bagi Filem G.I JOE : Retaliation ni 9/10 bintang . Hooo . Hoaaaaaaa

Thursday, March 28, 2013

Apa kena mengena aku dengan Institut Pendidikan Guru ( IPG ) ?

Assalamualaikum

Okay rasa macam dah lama aku tak update blog ni , agak-agak ada tak dalam sebulan ? *HembusDebuKatBlog* hehehehe , Okay aku rasa benda yang aku nak ceritakan ni pada aku belum basi lagi , heheheh , korang semua mesti tahu kan yang aku tingkatan 5 tahun lepas , ambik SPM pon tahun lepas , so keputusan SPM nya dah keluar kan , mesti korang pelik kan bila buka blog aku ni dan mesti korang akan tertanya-tanya macam ni

Hurmmm nak buka blog budak ni lah ! 

Agak agak berapa lah yang dia dapat SPM ?

Ehhh kenapa dia tak update lagi ni ? 

Kecewaaaa aku :( 

Haaaaa mesti korang punya reaksi macam tu punya , jangan tipuuuu , allah nampak , heheheheh . Sebenarnya bukannya aku taknak update , cuma masa tak mengizinkan aku update blog ni . Kadang-kadang nak makan pon tak sempat dek kerana kerja melambak *AyatTuPoyoSangat* So terpaksa lah aku tunda , tunda , tunda dan sehingga lah ke harini , baru boleh update blog .

Result SPM aku ? Alhamdulillah aku bersyukur dengan apa yang allah dah beri kat aku . Aku redha dan sentiasa melapang dada untuk terima apa jua yang diberikan oleh -NYA . Hurmmm agak-agak aku nak sambung mananya ? *Gosok-GosokDagu* actually aku belum tahu lagi nak sambung belajar kat mana cuma aku apply je course diploma yang mana aku rasa aku boleh carry on nanti  . Kalau dari segi kolej atau U mana nak sambung belajar tu , aku tak kisah sangat asalkan aku dapat belajar . Adalah juga aku apply KPTM , UNITEN , KLIUC tapi itu semua swasta , but kalau awam pulak aku bergantung pada UPU aku tu , kalau UPU aku tu berjaya maka aku dapatlah salah satu U yang aku pilih tu antaranya UPM , UITM dengan UPSi .

Ohhh sebelum tu aku ada juga apply Institut Pendidikan Guru ( IPG ) dulu dikenali sebagai maktab perguruan tapi sekarang dah upgrade sikit tu yang tukar ke IPG . Alhamdulillah dengan berbekal result aku yang tak seberapa tu , aku boleh mohon untuk Progaram Ijazah Sarjana Muda Perguruan Dengan Kepujian ( PISMP ) untuk lepasan SPM . Aku memang dah lama aim bidang guru ni , sebab pada aku , kerja jadi cikgu ni kerja yang mulia , sebab dia membekalkan ilmu yang dia ada untuk anak-anak murid dia simpan hingga ke dewasa . Lagi pon dalam family aku takde sorang pon yang jadi cikgu , so why not aku mencuba . Alih-alih dapat . Minta-minta aku lulus temuduga kat IPG Bangi tu nanti . Aaminn .

Nota Kaki : Tahniah kepada Izzan dan Soliha sebab korang dah lulus dengan jayanya JPJ test harini :D

Wednesday, February 20, 2013

Tips untuk berjaya dalam ujian pemanduan JPJ

Assalamualaikum ,

Harini aku nak share tips yang mungkin berguna untuk korang praktikan semasa ujian memandu atau ujian JPJ . Aku ni takda lah pro mana pon , tapi sebagai seorang manusia kita haruslah berkongsi ape ape maklumat kepada mereka yang memerlukan . Tak gitu ?



Tips Menaiki Bukit 

Ramai pelajar yang buat silap masa part ni , even aku masa mula-mula belajar pon banyak kali kena maki dan kena marah dengan penyelia tu sebab tayar tak kena garisan kuning . Tapi dengan berkat doa aku boleh buat juga akhirnya . So tips yang boleh aku bagi masa korang nak ujian menaiki bukit .
  1. Buang perasaan gemuruh anda . Dan fikirkan yang ada harus boleh melakukannya ! 
  2. Pastikan anggota badan anda berkeadaan yang selesa serta mudah untuk membuat pijakan pedal minyak , brek dan clutch 
  3. Gunakan pacaindera anda untuk mengetahui keadaan deruman enjin dan kawalan minyak semasa menaiki bukit 
  4. Apabila anda sudah bergerak , pastikan kawalan minyak dapat dikawal dengan baik dalam erti kata lain tidak terlampau laju atau tidak terlampau perlahan . Kalau anda terlampau perlahan besar kemungkinan kereta anda tidak dapat menaiki bukit dengan sempurna . 
  5. Semasa anda bergerak naik ke atas bukit , gunakan mata dan hati anda ini kerana 2 saat sebelum tiang pertama anda perlu berhenti untuk meletakan tayar ke dalam petak kuning dengan sempurna selaras dengan cermin tingkap sebelah kanan anda . Mata amat diperlukan disini . 
  6. Pastikan 5 saat sebelum sampai ke tiang pertama , kaki kiri anda bersedia untuk menekal pedal clutch ini kerana , ramai pelajar yang tidak sempat untuk menekan clutch dengan pantas . 
  7. Bila anda rasa , cermin sisi kanan anda sudah hampir dengan tiang pertama , dengan pantas anda menekan clutch berserta brek . Jika anda berjaya tayar kereta anda akan terletak didalam kotak kuning dengan sempurna . Pastikan anda free kan gear sebelum mengangkat tangan . Yeayyyyyy 
  8. Semasa menuruni bukit , anda tidak perlu risau kerana sekirannya mati enjin semasa mem-balance kan clutch dengan minyak , markah tidak akan diambil kerana JPJ akan memberikan markah hanya untuk meletak tayar ke petak kuning . 

Tips Memasuki Parking 
  1. Masih sama juga , buang perasaan gemuruh anda 
  2. Jalan kan kereta dan rapatkan kekiri sedikit sehingga cermin sisi belah kiri tempat duduk belakang betul-betul dalam berkeadaan "Tengah" selari dengan tiang pertama parking . 
  3. Pusingkan stering kereta anda kearah kiri sehingga habis dan undur secara perlahan-lahan sehingga tayar belakang kereta anda berukuran 2 tapak sebelum garisan putih 
  4. Seterusnya , berhenti dan pusingkan stering anda ke arah kanan pulan sehingga habis dan undur secara perlahan aku confirm punya korang boleh masuk dalam petak tu dengan sempurna , 
  5. Pastikan kepala kereta ( hadapan ) tidak kena dengan tiang pertama , dan masuk secara perlahan-lahan 
  6. Undur kan kereta tapi jangan sampai terlanggar tiang belakang , beri sedikit ruang belakang , and then , seterusnya pusingkan stering kearah kanan sehingga habis dan gerakkan kereta ke depan sehingga berada di tiang hadapan ( Jangan sampai terlanggar pula ) 
  7. Masuk gear reverse and then biarkan stering dalam keadaan arah kekanan . undur sehingga ketengah-tengah kotak , dan anda boleh angkat tangan ke arah JPJ 
  8. Akhirnya anda tinggal keluar je dari kotak parking , itu menandakan anda sudah berjaya melakukannya . Yeayyyyyyy 

Tips 3 penjuru 
  1. Jangan gemuruh kerana 3 penjuru adalah yang paling senang untuk dibuat 
  2. Anda hanya masuk secara serong , untuk mendapatkan 3 pergerakkan dengan sempurna , semasa anda memasuki secara serong cuba rapatkan kenderaan kearah kiri sedikit ( jgn sampai terkeluar garisan ) dan pusingkan stering ke arah kanan dan lantas tekan clucth dan brek untuk masuk  ( Pergerakkan 1 )
  3. Tekan clutch masuk gear reverse , pusingkan stering anda kearah kiri dan undur secara perlahan-lahan ( Pergerakkan 2 )
  4. Bila kereta dalam keadaan lurus anda terus keluar dari kotak ujian 3 penjuru (Pergerakkan 3 ) ( Jangan tunggu untuk angkat tangan , kerana ujian 3 penjuru ini tidak perlu anda mengangkat tangan ) hanya pastikan JPJ memberi kebenaran anda untuk keluar okay . 
  5. Dan anda sudah berjaya buat 3 penjuru dengan jayanya . Yeayyyyyyy 

So aku harap , tips yang aku bagi ni dapat membantu serba sedikit bagi sesiapa yang belum lagi melakukan ujian JPJ . Nasihat aku untuk korang , jangan takut untuk menghadapi cabaran sebab takut adalah kunci sesorang untuk kearah kegagalan . So be cool , banyakkan berdoa dan sentiasa tenang . Sebelum tu , semua tips yang aku bagi ni adalah hasil pengalaman aku sendiri bila nak dapatkan lesen P tapi alhamdulillah akhirnya aku berjaya dapat lesen P dengan sekali test sahaja . Nak share boleh tapi credit my url blog okay .

Tuesday, February 19, 2013

5 Fakta menarik yang anda perlu tahu tentang saya

Assalamualaikum ,


5 fakta menarik yang anda semua perlu tahu dalam kehidupan saya berserta alasannya ialah :
  1. Saya fobia dengan kilat/petir kalau duduk rumah sorang-sorang 
  2. Memiliki telinga yang capang waktu kecil , tetapi tidak kelihatan capang pada waktu kini 
  3. Kalau kat shopping mall , saya paling takut nak naik escalator a.k.a tangga elektrik sebab pernah terjatuh waktu kecil
  4. Saya juga takut jika berhadapan dengan " Badut " . Pleaseee lahh tak sanggup tengok muka dia 
  5. Waktu saya berumur 6 tahun , telinga kanan saya pernah digigit oleh cewek/perempuan tanpa sebab . 

Kenapa aku fobia dengan kilat ? 

Hahahaha sebenarnya kisah dia macam ni , masa aku umur 8 tahun , pernah kena tinggal dengan ayah aku dek kerana aku meragam tak nak ikut , masa tu pulak hujan lebat dan kilat sambung menyambung , hahahha so ayah aku pon nak test aku macamana duduk rumah sorang-sorang , Tanpa pengetahuan aku dia berpura-pura keluar rumah naik kete . padahal dia bawa kereta dia then park selang 4 rumah dari rumah aku . So kesimpulannya masa aku duduk rumah sorang-sorang tu , aku buat macam biasa seperti kanak-kanak riang yang lain , Tiba-tiba ....

Papppp.........Kebabommmmmmmmm ... ( Bunyi Kilat )

Rumah blackout , aku pulak kebetulan duduk betul betul bawah fius box , hahahahah apa lagi aku pon melompat sambil melalak minta tolong , hahahahha sejak daripada peristiwa tu , aku ikut je kemana bapak aku pergi , luar rumah , dalam rumah , ke kedai , hahahahaha

Kenapa dulu telinga capang , tapi sekarang tak ? 

Okay yang ini memang aku tak tahu , kuasaa tuhan kannn , hahahahah kita kena terima ape yang tuhan bagi kat kita .

Kenapa takut dengan escalator ?

Masa aku umur 6 tahun entah macam mana boleh terlepas dari gengaman tangan mak aku , so aku dengan muka tak bersalahnya main dekat area escalator kat salah sebuah shopping mall ni , main punya main punya main . Tiba-tiba ... entah timbul satu idea , idea yang timbul tu pulak agak merbahaya sikit , hahahahha nak try main turun naik turun naik escalator , hahhahah bila tengah dok syok main tu

Kedebukkkkkk ..... ( jatuh ) 

hahahhaahha ... sejak daripada tu aku tak berani naik escalator , hahahhah tapi alhamdulilah sekarang aku dah boleh tangani fobia naik escalator tu . Yeayyyyyy

Kenapa takut dengan badut ? 

Haaaaa part ni yang malas aku nak terangkan ni , hahahhaha muka badut tu menyebabkan aku avoid dia dari aku , hahahhaha sumpa tak suka tengok muka dia , seriously menakutkan okay . hahahahha kalau aku jumpa dia pon , aku cepat cepat jauhkan diri dari dia .

Kenapa kena gigit telinga ?

Okay masa aku tadika , biasalah permainan kanak-kanak , pengantin olok-olok , masak-memasak , buaian , kereta api . hahahaha so nak dijadikan cerita aku leader segala permainan tu semua , dan kebetulan ada satu awek ni cantik wooooo aku ingat lagi nama dia nadhirah , tiba-tiba datang kat aku terus gigit telinga aku tanpa sebab ....

Adoiiiiii ... sakitlah !!!!! ( aku )

Dan belum sempat aku nak cakap " kenapa gigit saya " dia dah berlari masuk kelas dia , dan aku pulakkk terpaksa terima gigitan tu , hahahha aku redha dan pasrah je ape yang terjadi selepas dia gigit aku tu  . Balik dari tadika , aku mengadu kat ayah dan mak aku , macam biasa dia gelakkan aku je . Dan tanpa usul periksa aku pon terbaca satu buku ni yang mengatakan " Berhati-hati dengan gigitan cinta " dan aku pon terus tersentap sambil berkata dalam hati " Whatttttt gigitan cinta " ( Sambil buat muka stimm ) Sejak daripada tu , aku terus makin rapat dengan budak yang gigit aku tu sampai lah keharini , Alhamdulillah ... hahahha

Nota : Semua cerita aku kat atas ni adalah benar dan tidak ada tambahan mana-mana skrip .

Review Makanan yang Best di Muar , Johor

Assalamualaikum , 

Harini aku nak buat review tentang makanan-makanan yang popular di Muar , Johor , so dikesempatan cuti tahun baru cina haritu , aku pon bergerak ke muar untuk cari makanan-makanan yang sedap lagi menyelerakan , hahahhaha dari segi selera aku 3 makanan yang berjaya memikat hati aku selama aku berada di muar ni ialah .. Jeng..Jeng..Jeng 

 MEE BANDUNG MUOOO
  • Mee bandungnya yang kaya dengan rempah 
  • Tidak terlalu pedas apabila dimakan 
  • Kuah mee bandungnya yang pekat lagi menarik 
  • Mempunyai udang , ayam , daging , dan juga telur didalam mee bandung itu sendiri 
 AIR BATU CAMPUR
  • Air batu campurnya yang berwarna-warni 
  • Mempunyai perasa dan pewarna yang menarik minat pelanggan 
  • Mempunyai rasa yang amat menyelerakan 
  • Harganya murah dan mampu dibeli oleh pengunjung
ROJAK PETIS
  • Kuah rojak petis yang pekat dan likat 
  • Campuran sayur , tempe , tauhu , taugeh , timun dan macam-macam lagi 
  • Tamburan kacang yang melimpah-limpah diatas kuah rojak petis 
  • Harganya juga murah 

Selain itu , muar juga mempunyai makanan-makanan atau minuman-minuman lain yang sedap sebagai contoh Asam pedas , Mee siput , Kopi 434 , Satay dan pelbagai lagi

So sejauh mana anda semua dapat bertahan nafsu makanan yang tengah bergelora kat dalam hati anda tu . Mesti anda semua terpikir " Sedapnyaaa makanan ni " atau pon anda semua   "Terliur dan lapar " ?

So kalau nak tahu lebih lanjut tentang makanan-makanan yang menarik dan tertarik kebabommmm ,Apa tunggu lagi jom lah kita pergi Muooooo , yang juga telah diberi gelaran bandar diraja . Makanan-makanan yang ada kat muar ni semuanya sedap-sedap dan murah-murah belaka . Aku yakin korang semua takkan menyesal datang muoooo

Friday, February 1, 2013

Review Filem Wawa Semput (13 PG)




Assalamualaikum 

Okay salam 1 Februari aku ucapkan , So dalam bulan baru mesti ada entri baru , hahahahah so cerita dia macam ni Entri yang lepas aku ada buat review tentang filem The Impossible so harini cuba korang teka aku nak buat review tentang filem yang mana pulak ? hahahahha jeng jeng jeng Okay sebenarnya harini aku nak buat review filem Wawa Semput . Yerrr aku tahu sejak akhir-akhir entah kenapa hormon tengok wayang aku naik mendadak , hahahah mungkin sebab dah habis zaman sekolah kot ! Okay sepanjang aku tengok filem wawa semput ni , cerita dia bolehlah tahan kelakar dia . Secara sinopsis berdasarkan pemerhatian aku sepanjang filem ini dimainkan ialah

PEMERHATIAN 1 
Bobby kembali lagi dengan menjual burger yang turut dibantu oleh Wawa dan juga Ismat . Akan tetapi dengan sikap Bobby yang malas berusaha , Wawa mengambil keputusan untuk tinggalkan bobby untuk bersama dengan Ismat .

PEMERHATIAN 2
Ismat masih lagi menjadi tukang karoke di gerai burger Bobby . Tetapi telah berhijrah berniaga ke kedai Pak Din , ayah kepada Wawa . Tetapi Ismat dalam cerita Wawa Semput ini telah dikembang sebagai seorang yang mempunyai banyak duit berbanding Bobby yang kekurang hasil pendapatan .

PEMERHATIAN 3 
Konflik berlaku dimana Bobby cemburu dengan sikap Ismat yang suka mengambil hati Wawa . Keputusannya Bobby telah berpura-pura menjadi teman lelaki ayuni dengan harapan agar Wawa akan cemburu bila Bobby bercinta dengan Ayuni . Lebih parah lagi , Yang mana ayuni adalah  teman baik Wawa di kampung . Pelbagai konflik berlaku sepanjang cerita ini . Ismat dan Bobby bersaing untuk menyaingi atau menambat hati Pak din yang mana ayah kepada Wawa . Pelbagai cara mereka lakukan untuk menambat hati pak din . Adakah mereka akan berjaya ? Siapa kah salah seorang dari mereka yang berjaya ? Semua korang kena tengok sendiri filem ni .

PEMERHATIAN DARI SEGI WATAK/PERWATAKAN 
Pada pendapat aku cerita ni tak kosong , ada je pelbagai cara dan karenah yang dilakukan oleh Bobby dan Ismat dalam cerita ni . Watak Bobby masih lagi sama seperti watak dalam cerita Adnan Sempit . Selain itu , watak Wawa juga masih lagi sama seperti watak Bobby cuma dalam cerita Wawa semput ni , wawa terpaksa membuat keputusan siapakan yang berjaya menambat hati dia "Besar atau Kecik" . Seterusnya , watak Ismat , kali ni dia muncul sebagai orang yang mempunyai kereta dan boleh mengunakan apa sahaja cara kotor dengan hanya mengupahkan seseorang dengan wang . Watak baru dalam cerita ni adalah Ayuni , kalau korang perasaan watak ayuni ni seakan -akan kesinambungan cerita Taikun , so kepada yang belum tengok taikun tu , pergi tengok sekarang , watak ayuni ni seorang gadis yang lemah lembut dari segi luaran tetapi mempunyai hati yang keras . Dan mengusahakan sebuah Homestay di kampungnya . Manakala watak Pak din seorang pengusaha kedai warung dan juga pengurut batin di kampung . Peranan pak din tidak banyak tetapi masih boleh menghiburkan hati penonton .

So jangan lupa untuk menonton filem Wawa Semput pada 31 Januari 2013  , bawa seluruh family anda serbu panggung , pasti tak menyesal punya tengok cerita ni . Rating untuk filem ni aku bagi 4/5

Thursday, January 31, 2013

Lulus Ujian JPJ

Assalamualaikum ,

Harini ada perkara yang tersangatlah gembira yang nak dikongsikan oleh aku kepada para pembaca blog aku ni . Alhamdulillah , setelah berhempas pulas berminggu-minggu , akhirnya allah mengizinkan aku lulus dalam ujian JPJ pagi tadi , For sure mood memang lah gembira dari pagi sampai lah sekarang , ni pon tengah dok menaip still senyum sampai pipi , hahahhaha


Okay nak di jadikan cerita , mula-mula aku datang memang awal yang terawal sangat , excited lah kononnya padahal dalam jantung dupdapdupdap berkali-kali . Lepas tu aku terus pergi papan kenyataan motifnya aku nak tengok aku kena sesi 1 atau 2 , Alhamdulilah aku kena sesi 1 no giliran 52 target habis antara pukul 9-11 pagi macam tu , Okay apaaa ! Takde lah sampai tengah hari , memang aku dah doa siang-siang "Kalau aku dapat tengah hari memang habis lah aku" . Tapi dengan izin allah , allah makbulkan permintaan aku .

Tunggu punya tunggu , Dalam pukul 10.30 macam tu nombor giliran aku dipanggil , Okay masa tuh , perasaaan memang cuak habis , rasa nak terkencing pon ada , nak je aku cakap kat orang tu "Boleh tak bagi orang lain dulu" tapi hakikat sebenar tak boleh pon , hahahha habis kau zad ! So bila nama kau dah kena panggil aku pon melulu je lah masuk dalam kereta tuh , hahahahaha seriously rasa macam nak campak pon ada kereta kancil yang aku dapat tuhh , clutch dah lah tinggi , kereta dah nazak , tapi tetap juga aku kena bawa , So aku buat semua 3 perkara wajib dalam litar macam Bukit , Parking , 3 penjuru , dan yang paling best sekali aku buat semua benda tu dalam masa 7 minit , Okay please clap your hand for meeeeee , bangga sekejap bila JPJ tu cakap , "Dalam banyak-banyak calon , awaklah yang paling pantas buat 3 perkara ni" Ya allah , masa tuh aku rasa macam mimpi je *IniSemuaPoyo*


Then ambik result , alhamdulillah lulus ketiga-tiga perkara tu , then pergi kat kaunter yang uruskan jalan raya pulak , Okay yang ni memang aku takut tahap gaban , sebab aku tengok muka-muka JPJ tu memang tak mesra alam , Okay aku ulang suara "TAK MESRA ALAM" muka bengis yang amat . Rasa kau nak nyanyi lagi Ombak Rindu je kat muka JPJ tu "Tuhan tolong lembutkan hati dia" Hahahaha Nak-nak JPJ perempuan , maybe masa tu die tengah datang bulan kot , rasanyalah , hahahhaha After 10 minit macam tu , nama aku kena panggil untuk sesi jalan raya pulak , Ohmaiiii dalam fikiran aku asyik tertanya-tanya agak-agak sapa lah JPJ yang nak test aku ni . Alhamdulilah , JPJ yang test aku tu nama dia Naim , muda dan agak pendiam , nak tahu kenapa aku cakap dia pendiam ? Okay masa aku masuk dalam kereta tu , aku check 5 perkara semua complete dah , aku pandang dia , dia cuma angguk dan senyum je *dalam hati aku cakap , bisu ke mamat ni* Then masa nak jalan tu macam biasa tekan clutch semua benda tuh , next masa kat jalan raya tu , memang dia diam seribu bahasa , aku yang tengah memandu ni lagilah pelik , hahahahahah so aku buat bodo jelah , Then bila aku dah nak dekat sampai kat tempat test tu balik semula , baru dia tanda yang mana aku salah buat masa tengah drive , Now baru aku tahu , rupannya dia ni "diam-diam ubi berisi" , So biar jelah , Alhamdulillah , bahagian jalan raya pon aku lulus , So secara keseluruhannya aku dikira layak untuk mendapat lesen P dengan markah 19/20

Orang pertama yang aku call mesti lah kakak kesayangan aku , hahaha lepas tu baru lah abah dan ibu aku dan juga kawan-kawan , Okay dieorang tak percaya yang aku dah lulus JPJ test , hahahha biarr piii lah kat depa , yang penting , aku dah dapat nak pergi mana je yang aku suka , hahahhaha

Sunday, January 27, 2013

Review Filem The Impossible (13 PG)

Assalamualaikum ,

Okay harini baru aku berkesempatan nak meng-update blog , Well sejak dua menjak ni aku busy sikit , so takda masa nak update blog , Okay semalam 26/1/2013 aku jalan-jalan kat alamanda buat sesi jalan sampai lunyai kaki , then tergerak nak tengok wayang , so aku pon terjahlah wayang yang ada kat alamanda tu , Line clear tak ramai yang ada pon pasangan-pasangan yang baru nak meet up dating kat wayang , itu pon segilintir je , Okay nak dijadikan cerita disebabkan aku ni jenis suka main terjah je , so aku cadang aku nak tengok " The Impossible " sebenarnya aku teringin nak tengok cerita ni since aku tengok iklan kat tv3 . So kesimpulannya entri harini aku nak buat review sikit tentang movie " The Impossible " ni . Kepada yang belum tengok lagi cerita , i bet you must watch it , its great movie i think , and this is suitable for any age .


The impossible ni berkisarkan tentang pengalaman sebuah keluarga yang menghadapi detik-detik cemas semasa kejadian tsunami berlaku pada 2004 . Tsunami telah mengorbankan beratus-ratus ribu nyawa manusia , dan telah memusnahkan harta benda penduduk setempat . Diawal penceritaan cerita ini , kita dapat lihat keluarga Bennet bercuti sehari sebelum perayaan krimas di Khao Lak , Thailand . Pada awalnya semuanya dirancang seperti biasa , tetapi sehari selepas mereka menyambut krimas , ada perkara yang telah menjadikan percutiaan mereka itu sebagai percutiaan yang menggerikan . Dimana Tsunami telah melanda di kawasan yang mereka sedang bercuti . 



Detik-detik sebelum tsunami dapat dirasa apabila angin menjadi kuat dengan tiba-tiba , sekawan burung berterbangan melarikan diri dan gegeran kuat seperti gegeran gempa bumi . Henry bennet ( Ayah ) Lucas , dan dua adik lelakinya sedang bermandi-manda didalam kolam sambil bermain bola air , akan tetapi bola itu telah tertandang keluar kolam dan terus ditiup angin , penonton akan dapat merasakan bahawa pokok kelapa yang berhadapan dengan laut tumbang secara bergilir-gilir dan itu menandakan bahawa gemlombang tsunami yang pertama sedang berlaku dan menghampiri hotel yang diduduki oleh keluarga bennet . Ombak tsunami itu menyerang mereka dengan sekilap mata tanpa mereka dapat memikirkan apa-apa . 

Hasil kejadian itu , keadaan menjadi kelam-kabut semua sedang menyelamatkan diri , Maria ( ibu lucas ) dan lucas dapat ditemukan dan dapat berpaut pada sebatang pokok kelapa yang tumbang . Gelombang kedua tsunami telah mencederakan kaki serta dada maria kerana tertusuk oleh serpihan batang kayu , dan sebagai seorang doktor maria sedar bahawa lukanya itu adalah parah , tetapi dia tetap tekad untuk menyakinkan anaknya lucas bahawa dia berada dalam keadaaan yang baik . Dimanakah ayah dan adik beradik lelaki lucas yang lain ? Adakah mereka selamat atau telah menjadi korban tsunami ? Semuannya anda kena tengok di pawagam , Aku jamin korang mesti akan mengalirkan air mata melihat cerita ini .Rating untuk filem ni adalah 4/5 bintang

AL-FATIHAH KEPADA KELUARGA SERTA MANGSA YANG TELAH TERKORBAN DALAM KEJADIAN TSUNAMI PADA TAHUN 2004

Saturday, January 12, 2013

8 Pahala Yang Berterusan

Assalamualaikum ,

Syukur ke hadrat ilahi sebab tuhan telah memberikan kita kehidupan untuk terus hidup dan hirup oksigen di bumi yang fana ini . Harini aku nak kongsikan beberapa info dari majalah yang aku baca yang pada aku amat menarik dan boleh aku kongsikan pada semua golongan masyarakat . Biar aku explain serba sedikit tentang majalah dan tajuk kita pada  hari ini , Info ini aku ambil dari satu kolum dari Majalah Iman , dimana majalah ini telah dkeluarkan oleh portal utusan karya , pada aku majalah ni memang banyak pengetahuan tentang islam dan ianya amat sesuai bagi semua golongan masyarakat , Okay berbalik semula pada tajuk kita yang kita akan bincang iaitu "8 Pahala Yang Berterusan" .

Anas r.a pernah berkata bahawa : Lapan jenis pahala yang tetap diterima seorang hamba allah walaupon dia telah meninggal dunia ialah :
  1. Sesiapa yang mendirikan masjid tetap mendapat pahala selagi masjid itu digunakan oleh orang ramai untuk beramal. 
  2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang meminumnya 
  3. Sesiapa yang menulis mashaf (Naskah al-quran yang bertulis tangan) selagi ada orang membacanya 
  4. Sesiapa yang menggali perigi selagi ada orang menggunakannya 
  5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya , sama ada manusia atau burung 
  6. Mereka yang mengajar ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya 
  7. Ibu bapa yang meninggalkan anak yang soleh yang mana si anak selalu beristighfar dan mendoakan kedua-dua orang tuannya 
  8. Guru al-quran yang mengajar ilmu kitab suci itu kepada muridnya dan si murid mengamalkan ajaran tersebut tanpa sedikit pun mengurangkan pahalanya. 

Friday, January 11, 2013

Pengalaman Kali Pertama Bawa Kereta


Assalamualaikum , 

Fuhh lega , akhirnya lega teramat lega bila dah habis latihan memandu selama 2 jam , Hahahhaah okay now aku tinggal lagi berapa jam je lagi sebelum cukup 8 jam sebelum di test untuk dalam litar dan JPJ test pada hari yang berikutnya .. Entri hari ini aku nak ceritakan pengalaman pertama aku bawa kereta dan sesi soal jawab , so korang layan jelah.

APA PERASAAN PERTAMA KALI BAWA KERETA ?
Perasaan die macam pertama kali kau makan steamboat without sauce , walaaaaaa , hahahah gurau je saja nak kenakan korang , Sebenarnya , masa first bawa kereta tu , ada lah perasaan takut dan gugup sikit-sikit  *Aku ulang sikit-sikit* . Dan lama-lama tu perasaan tu hilang sekelip mata , Best tau sebenarnya ditambah pulak dapat trainer yang lawak and sekepala dengan aku , Kesian kawan-kawan aku semua merungut sebab dapat Trainer garang macam singa kat zoo , Hahahha aku pulak bersyukur sebab dapat trainer yang faham situasi aku yang pertama kali bawa manual car , Untuk pengetahuan korang Trainer aku tu cina , nama dia ken dan muda lagi , Tough woooo badan dia *Cara aku cakap macam Gay lah pulak* Hahahhaha .. 

TAK PENAT KE BAWA KERETA ?
Sape cakap tak penat tu memang bukan oranglah jawabnya , mauuuu tak penat dibuatnya , nak nak bahagian kaki , kita kena sentiasa jaga clutch dan minyak , Now baru aku sedar betapa penatnya jadi pemandu , selama ni aku jadi penumpang asyik merungut  je lambatlah cepatlah . Dan sekarang baru aku sedar betapa penatnya nak memandu . Aku salute lah sape sape yang bawa manual car then tersekat dekat jem , hahahhaha memang korang kena tekan clutch je lah kan .. Hahahaha ..

SELAMA NI TAK PERNAH BAWA KERETA KE ?
Pernah , cuma malas nak tunjuk kehebatan aku , hahahhaha takdelah saje je , sebenarnya memang pernah cuma bawa automatic car jelah , Setakat auto tu memang celah gigi jelah , so orang kata "Bukan Anak Jantanlah Kalau Bawa Kereta Auto" hahahhaha so aku apa lagi terus daftar buat lesen manual car , hahahahah kononnya nak buktikan yang aku ni anak jantanlah , Okay what ever ! Next question please ?

APA YANG KAU BELAJAR MASA KAU TENGAH DRIVE ?
Banyak perkara yang aku dapat , sebagai contoh sebelum memulakan perjalanan kena double check lima perkara yang wajib kita check seperti Cermin pandang sisi , cermin pandang belakang , signal/Wiper , Free gear dan yang paling penting sekali Sit Belt/Kedudukan pemandu . Lima perkara tu wajib kena buat . Then , masa tengah jalan kita kena focus dan jangan sampai terkeluar garisan atau double line sebab boleh dikenakan pemotongan markah oleh JPJ . Banyak lagilah , korang kena rasa sendiri baru korang tahu 
  
BILA NAK TEST UNTUK JPJ ? 
Okay , korang ni kan , sengaja nak cari pasal kan , hahahhah bikin aku takut ajaaa , Kalau takde arah lintang akhir bulan ni dalam 31.1.2013 aku test dengan JPJ , Okay memang kecut perut ramai kata JPJ tu garang , so aku malas nak pikir banyak-banyak just think positive je . Mudah-mudahan aku lulus test jpj tu , Aminn ! 

Hahahaha , siapa kata bawa kereta tak best , pada aku best apa dapat jalan-jalan itu pon bergantung pada korang punya trainer lah , kalau dapat sebaik malaikat macam aku memang untunglah , kalau dapat sejahat iblis memang parahlah , hahahah apa-apa pon aku nak ucap selamat maju jaya kepada korang semua yang baru nak ambik atau tengah nak buat lesen kereta , Aku harap korang lulus , Aminn !
 

Thursday, January 10, 2013

Antara Cita-cita dan Harapan


Assalamualaikum , 

Harini punya entri mungkin agak panjang dan mesti korang dah dapat agak kan ? Yess i'm talking about Sistem UPU (IPTA) . Okay 7.1.2013 haritu dah buka dah bagi sesiapa yang nak masuk IPTA dan mereka semua diwajibkan membeli no pin id di bank BSN terdekat . Dannnnnn ... sampai sekarang aku belum beli lagi , hahahahaha seriously takde masa , pagi petang ada hal , so cadang nak beli 14.1.2013 sebab boleh pergi dengan kawan-kawan so terlanjur dah keluar dengan kawan-kawan tu rasa macam nak buat sesi nangis-menangis secara berjemaah sekali . hahahahah 

Okay back to the topic , kenapa aku beli 14hb ? hahhahahah banyak sebab sebenarnya , antaranya adalah markah koko aku belum diupdate oleh cikgu yang sepatutnya mengupdate kan markah koko untuk anak-anak muridnya supaya anak muridnya boleh mengupdate kan application form ni secepat yang mungkin * Okay aku tahu korang pening kan , sebab banyak perkataan update kat situ * hahahahahah actually aku ter-excited nak isi application U ni well sape taknak masuk IPTA , Ya dokk ? Sebab-sebab lain yang boleh dikaitkan dengan pembelian 14hb aku ialah aku kena pilih course yang betul-betul boleh aku bawa and senang dapat kerja bila aku graduate nanti .. Seperti yang mak and bapak aku bebelkan malam semalam , dia cakap 
"DIKK , KAU DAH HABIS PIKIR KE BIDANG 
APA KAU NAK MASUK NANTI , BUKANNYA APA 
KAU KENA INGAT , RAMAI LAGI YANG KAT LUAR TU 
TAK DAPAT KERJA LAGI , SO MAMA AND PAPA HARAP 
KAU DAPAT BUAT KEPUTUSAN KAU DENGAN BAIK "   
So lepas je dieorang membebelkan kat telinga , aku decide aku check balik apa syarat-syarat yang IPTA nak untuk bidang yang aku akan pilih nanti , so disini aku nak tunjukkan kat korang bidang yang akan aku isikan kat application form tu nanti
  1. Diploma Pengurusan Maklumat (UiTM)
  2. Diploma Perakaunan (UiTM)
  3. Diploma Pendidikan Awal Kanak-kanak (UPSi)
  4. Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat (UiTM) 
  5. Diploma Pentadbiran Awam (UiTM) 
  6. Diploma Komunikasi dan Media (UiTM)
  7. Diploma Seni Kulinari (UiTM) 
  8. Diploma Bahasa Inggeris (UPSi) 
Haaaaa , nampak tak , korang ingat senang ke nak pilih semua ni , tak tidur malam woiii , nak tengok syarat kelulusan dia lagi , hahahahah ingatkan lepas SPM boleh lepak-lepak..Rupanya bukan setakat lepak , kadang-kadang nak pergi tandas pon kena skip, hahahaha. Kalau korang perasan aku pilih 6 course di UiTM dan 2 course lagi kat UPSi , hahhahah nampak tak kasih sayang aku kat UiTM macam anak dengan bapak , LOL ! hahahhahahah abaikan .. Actually aku ada jugak minta kat KPTM , aku minta tu untuk backup kot kot tak dapat apa yang kita isi ke , mana tahuuu kannnn , So aku minta dua tempat je KPTM Bangi dengan Kuala Lumpur , KPTM Bangi aku minta Diploma in Accountancy manakala KPTM KL aku minta Diploma in (TESL) dan Diploma in Human Resource Management .. So aku harap apa yang aku minta ni dapat , Amin ya rabalalamin !

Sunday, January 6, 2013

Gangguan Seksual ( 18sx)


Assalamualaikum ,

Harini sedih yang teramat sedih , kenapa ? Sebab harini aku buka nuffnang aku macam biasa , lepas tu aku tergerak hati nak tengok " Keywords " untuk minggu ni , Ya allah alangkah terkejutnya aku bila pautan untuk blog aku korang search " Tetek Besar " Well hello , terasa aku tahu tak , mentang-mentang aku berbadan besar sanggup korang buat macam ni kat aku , sedih seribu kali sedih *Ayat kena poyo* Korang memang tak berperikemanusiaan kepada insan yang lemah macam aku  *ayat haruslah macam drama baru bikin gempak* 

Tetapi aku heran sangat-sangat , kenapa korang sanggup search benda-benda yang tak masuk akal macam tu ehh ? korang tahu tak , biar aku jelas kan secara terperinci , mengikut kajian di malaysia hampir 40% rakyat di malaysia masih lagi boleh dikategorikan sebagai pemikiran mentaliti tahap ketiga , walaupon 40% itu masih lagi boleh dikira sikit , tidak mustahil peratusan itu akan bertambah dari setiap tahun ke tahun yang lain . Meskipon malaysia akan capai negara maju menjelang tahun 2020 tetapi korang nak ke pemikiran kolot korang tu jauh kebelakang dan terus kebelakang . Taknak kan ? So korang kena bertindak dari sekarang , ubah segala prinsip hidup dan cuba untuk memajukan negara selari dengan daya pemikiran apabila menjelang tahun 2020 .

Saturday, January 5, 2013

Review Filem Minyak Dagu ( 18sx)


Assalamualaikum , 

Harini aku nak buat review tentang Filem Minyak Dagu , Cerita yang dilakonan oleh Liyana samsudin , Feroz khan dan Fizo omar , Sebelum tu kepada sesiapa yang tidak tahu maksud disebalik Minyak Dagu ini , Biar aku cerita asal usul minyak dagu 

"Minyak Dagu diambil dari tulang dagu wanita mengandung anak pertama yang mati dibunuh. Tulang dagu wanita itu tadi akan dilayurkan berserta dengan bacaan mentera tertentu oleh orang tertentu sahaja. Minyak ini juga dikenali sebagai Raja Segala Minyak kerana khasiatnya yang begitu bagus. Sesiapa yang terkena penangan Minyak Dagu ini (mangsa) bolehlah diibaratkan seperti patung hidup, dimana dia hanya mampu untuk menuruti kata orang yang telah mencalitkan minyak (pemangsa) itu kepada dirinya."

Okay now korang dah tahukan apa maksud disebalik minyak dagu , so sekarang aku nak sambung review tentang filem Minyak Dagu . Pada aku kekuatan cerita ni terletak pada Pelakon wanita utama ini sendiri iaitu Liyana Samsudin , Yana berjaya membawa watak sebagai Emelda yang terkena calitan minyak oleh tunangnya yang dilakonlah oleh ..... ( Nak tahu siapa , kena tengok ) . Manakala Fizo omar juga telah berjaya membawa wataknya sebagai doktor johan , yang mana kawan sekolah yana dahulu . Sepanjang 1 jam 30 minit berada di dalam panggung permulaan cerita agak slow dan juga keseraman yang cuba ditonjolkan oleh hantu juga ada part yang kosong dan perlu diperbaiki , Filem ini juga banyak membuat penonton tertanya-tanya , siapa yang sebenarnya yang menggunakan minyak dagu , Seterusnya , pada akhir filem ini , salah seorang hero dalam filem ini telah melanggar pantang minyak dagu , apa yang terjadi selepas itu ? korang kenalah tengok sendiri

Selain itu , filem ini juga mempunyai banyak kelemahan yang boleh para pengunjung tahu secara lansung iaitu semasa scene diantara Emelda dan Dr Johan , dimana Emelda sedang mencari Dr Johan didalam kawasan hospital , kelemahan yang ada disitu adalah adakah hospital itu tidak mempunyai lampu , para pengunjung mungkin akan berasa lawak kerana jururawat yang berada disitu membaca laporan yang ada didalam buku dalam keadaan yang gelap . Mungkin pengarah kita ada alasan sendiri maybe untuk memberi kesan mood seram . Selain itu , scene pertengahan dimana Johan telah mengahwini Emelda , akan tetapi Emelda telah terkena minyak dagu dengan menjerit bagaikan terkena serangan histeria , lantas Johan memberikan suntikan pelali yang di ambil dari poket beliau , pada aku penonton mungkin akan berasa heran kerana tidak ada pengantin yang membawa suntikan pelali semasa mereka berkahwin . Tambahan pula , Seram yang ingin ditonjolkan oleh Filem ini nampaknya ada yang tidak menjadi .Sampai disini ajalah review aku untuk Filem Minyak Dagu ini , Aku berharap agar pengarah filem diluar sana dapat memperbaiki mutu filem seram di negara kita , daripada 5 bintang untuk filem ini aku boleh berikan mereka sebanyak 3/5 bintang . Kepada sesiapa yang ingin mononton filem ini , aku harap korang enjoy tengok filem ini dan hanya 18 tahun keatas sahaja yang boleh masuk .




Friday, January 4, 2013

Sesi luahan perasaan - Sugar Glider ku -


Assalamualaikum , 

Malam ni malam sesi luahan perasaan , so aku nak cerita pasal tupai terbang aku atau lebih famous dikenali sebagai En Lilo dan Puan Bella di kalangan persatuan member-member dia orang ni . Kepada sesiapa yang berhajat nak beli sugar glider nie , baik korang baca entri aku nie dulu , hahahahah after that decide nak beli ke tak nak , hahahaha . Okay aku mulakan cerita dengan perangai En Lilo yang baik hati lagi berbudi bahasa ni lah sangattttttt .. Pertama kali aku ditemukan oleh Lilo ni masa aku umur 15 tahun dan lilo masa tu umur maybe 2 bulan , umur je 2 bulan , perangai macam umur 20 tahun . First ambik dia takdalah ragam banyak sangat , just kecik kecik je ragam dia (Sila fahamkan ayat kecik-kecik itu) contoh perangai yang gemar lagi disukai ramai yang dia buat macam  acara gigit tangan tanpa henti , lompat macam tupai giler , lari macam usin bolt , diving macam pandalela rinong dan sewaktu dengannya .

Ya allah , hanya tuhan jelah yang tahu macamana aku jaga dia , satu hari bagaikan satu tahun , then , apabila umur si lilo ni meningkat makin banyak ragamlah dia buat , tak cukup dengan tu , perangai dia pon bertambah-tambah nakal , hahahha nasiblah sape yang nak beli sugar glider lepas ni . Mana taknya duduk rumah like a boss , makan minum ditanggung majikan , rumah selesa ibarat banglo kat damansara utama , facilities yang ada pon dah terlebih cukup . Senang cerita si lilo ni ibarat raja dalam rumah . Well terpaksa tahan dengan sikap dia yang suka buat aku macam kuli dia , hahahahah makan nak yang grand grand ala hotel 5 bintang . tempat tidur kena ada selimut aku sendiri pon tidur takde selimut , hahahahaha 

Seterusnya Puan Bella , okay yang ni lagi sekor , dah lah tak padan dek kecik badan macam baby yang kena KZM ( kurang zat makanan ) .. Bak kata orang , lain haiwan , lain peragai , haaaaa yang si bella ni perangai memang teruk sangat-sangat , tak padan dek betina . Mana taknya kencing sesuka hati kau je nak pancut mana , hello anda tu betina . pahammm betina !!!! hahahahha aku syak si bella ni mesti tomboy , peragai kasar suka panjat sana sini , makan comot lagi gelojoh , hahahahha nasib kau kecik , kalau kau besar dah lama dah aku buat bbq makan ramai ramai . hahahhahaha peragai jangan cakaplah , 100% macam jantan , kasar sungguh , habis bersepah rumah banglo dia , yang kena kemas siapa ? Aku jugaaaaaa !

So kepada sesiapa yang berminat atau tergerak hati nak beli sugar glider tu , fikirlah sehabis mungkin , hahahahha jangan jadi macam aku , ibarat nasi sudah menjadi bubur , hahahahha so sampai disini jelah sesi luahan perasaan aku ni , karang lelebih pulak kena saman dek persatuan sugar glider , hahahahh apa apa pon sebenarnya best jaga sugar glider ni , sebab dia mengajar kita tentang kesabaran , ewahhhhhh , hahahahha dah lah malas nak cerita panjang-panjang , si lilo dan si bella aku tu dah panggil sebab aku tak kasi dia makan dari pagi tadi , hahahahh jahat kan .. Wassalam



Entri tahun baru - Azam 2013 -


 (Gambar tidak ada kena mengena dengan Entri hari ini)

Assalamualaikum ,

Salam jumaat , Masih sempat lagi aku nak ucapkan selamat tahun baru kepada semua pembaca blog ni . So kita tinggalkan segala kenangan tahun 2012 yang kita lalui dan kita mulakan kehidupan baru pada tahun ini iaitu 2013 . So aku harap tahun ni , aku lebih berjaya berbanding tahun-tahun sebelum ni . Kepada adik-adik yang masih bersekolah , aku nak ucapkan selamat kembali ke sekolah . Dan kepada calon-calon PMR dan SPM tahun ini , ingat jangan banyak buang waktu bila cikgu mengajar kat depan , focus apa yang diajar oleh cikgu sebab kunci pertama untuk berjaya adalah focus semasa belajar .

Aku mulakan tahun baru aku ni dengan cerita yang simple and easy going , Azam ? Of course semua orang ada azam kan , bohonglah kalau takda tu . Even satu azam pon sudah mencukupi . Tapi tahukah anda bahawa orang yang berazam setiap tahun ini hanya 40% orang sahaja yang berjaya melunaskan azamnya , lagi 60% orang , aku rasa maybe terkubur atau dibawa ke tahun-tahun yang akan datang . So dimanakah golongan anda semua , adakah anda berada di golongan 40% atau 60% ? Itu semua terserah pada anda semua , sebab anda yang menentukan azam , dan andalah yang melunaskan azam .

Pada aku , aku tergolong pada golongan 60% , hahahhaha , nak tahu sebab apa ? sebab azam aku sekarang adalah untuk kekal sihat dan nak kuruskan badan , jangan terkejut bila aku kata azam tu adalah azam tahun 2008 aku , See ! 6 tahun dah azam tu tapi sampai ke sekarang belum terlaksana dengan sempurnanya lagi . So aku berharap azam aku yang selama 6 tahun tu akan berakhir pada tahun ini , Semoga tercapai hendaknya , Amin ..

Tahun 2013 telah datang , so banyak perkara yang telah berubah dalam hidup aku . pertama , tiada lagi sesi persekolahan yang macam dulu-dulu , now bila tengok adik-adik sekolah rasa macam janggal lah pulak . Kedua umur semakin tua , mana tidaknya 18 tahun okay , dua tahun lagi nak masuk awal 20 an , tapi muka aku still mantain macam umur 16 tahun , hahahahh bak kata mak cik  cleaner kat Midvalley lah . Ketiga , pemilihan ke IPTA atau IPTS , okay yang ni susah sikit , kena pandai pilih mengikut bidang kita minat . Ramai yang kata jangan ikut orang , just follow your heart and what you want to do in future soon ! Okay now aku dah tahu apa bidang yang lebih cenderung kearah aku , so aku harap masa depan aku akan dibalas dengan setimpal apa yang aku pilih masa nak masuk IPTA atau IPTS nanti , Amin !

So apa azam anda tahun ni , aku harap korang dapat melunaskan segala azam korang pada tahun ni , jangan lupa doakan aku semoga aku dapat capai apa yang aku inginkan dalam kehidupan . Terima kasih daun keladi , semoga kita jumpa lagi di next entri ..